top of page

- Dierenportretten -

Dierenportretten

 

Al ruim 20 jaar maak ik portretten van huisdieren en dan voornamelijk honden. Zo’n portret is een persoonlijk schilderij en vaak een aandenken aan een geliefd huisdier.

 

Ik werk aan de hand van foto’s. Deze maak ik bij voorkeur zelf omdat ik dan een goed beeld van het dier krijg. Ik fotografeer het dier in verschillende posities en maakt detailfoto’s om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen.

 

Als het niet mogelijk is het dier zelf te fotograferen, kan ik ook aan de hand van uw eigen foto’s van het dier een portret maken. Ik moet wel eerst beoordelen of de foto’s bruikbaar zijn, dit om teleurstellingen te voorkomen. Hoe beter de foto’s, hoe beter het uiteindelijke resultaat. Om mij een zo goed mogelijk beeld te kunnen vormen van het dier, vraag ik dan zoveel mogelijk foto’s.

 

In overleg wordt vervolgens bepaald welke sfeer het portret uit moet stralen en welke foto het uitgangspunt wordt voor een portret. Natuurlijk is het belangrijk dat het portret zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven wordt. Het baasje moet in één oogopslag zijn geliefde huisdier herkennen.

Werkwijze

 

U kunt uw huisdier laten tekenen of schilderen. Ik werk met pastelkrijt of met olieverf. Uiteraard gebruik ik materialen van de beste kwaliteit zodat een tekening of schilderij een leven lang meegaat.

Een tekening gemaakt van pastelkrijt wordt afgeleverd inclusief een passe-partout en lijst met glas, dit vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal. Dit kan een aluminium wissellijst zijn of een lijst naar keuze. Een olieverf schilderij wordt gevernist en eventueel afgeleverd met lijst.

Technieken en materialen

 

De meeste dierenportretten maak ik met pastelkrijt. Dit krijt is verkrijgbaar in verschillende hardheden en in zo’n 300 kleuren. Softpastel laat zich niet zo goed mengen als verf, maar op papier kunnen kleuren wel over elkaar heen gepoetst worden, wat een heel realistisch en zacht effect geeft.

Een portret wordt opgebouwd uit meerdere kleurlagen over elkaar. Met conté (een hardere krijtsoort) en pastelpotlood worden details zoals ogen, neuzen en kleine haartjes uitgewerkt. Ik werk op dun pastelpapier dat naderhand op karton wordt geplakt. Een pastelkrijt tekening moet altijd ingelijst worden achter glas vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal.

 

Daarnaast maak ik ook schilderijen in olieverf. Deze schilderijen worden gevernist en desgewenst met lijst afgeleverd.

Prijzen

 

De prijs van een schilderij wordt bepaald door het materiaal, formaat, aantal afbeeldingen, lijst etc.

Wilt u weten wat het kost om uw huisdier te portretteren en wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met mij op via bovenstaand telefoonnummer of e-mailadres.

bottom of page